This is a regeneration scheme providing forty new affordable family houses on a site which had previously supported sixty-eight rented flats. The flats were suffering from serious structural problems and the layout configuration was a source of security issues and anti-social behaviour.

The client’s brief was to re-provide six flats (each with their own entrance and capable of being converted into family houses in the future), three, four bedroom houses and the remainder two and three bedroom family housing all with private gardens. A number of the family units are being offered as shared ownership homes through a the Help to Buy scheme, with the remainder of the dwellings for affordable rent.

All the units on site are built as exemplar system built low energy family houses to the Passivhaus standard, with four being fully certified. The scheme also meets Code for Sustainable Homes level 4.

Westleigh Partnerships Ltd were chosen as the preferred contractor, using Westframe, their sister company, to provide a timber-framed solution capable of meeting the required standards.

Encraft Ltd were appointed as energy consultants to advise the design team and assist with detailed design matters, as well as to inspect progression and quality of works on site with regard to Passivhaus certification standards.

In addition to the Passivhaus energy performance results achieved, the redevelopment of brownfield land represents a sustainable approach to the provision of much needed affordable family housing in this locality.

HLP worked closely with our client EMH Group  and the Local Authority (Erewash Borough Council) to develop a bespoke design solution for the site that has maximised the development potential of the site whilst respecting its established context and landscaping, to create a distinct identity. 

The principal elements of the scheme that have been successfully implemented are:

  • Creation of a positive outlook onto the main road.
  • Retention of the public right of way pedestrian linkage through the middle of the site.
  • Formation of enclosed ‘perimeter blocks’ in order to create a sustainable and secure environment for the proposed family housing.
  • Retention of most of the existing mature trees, particularly along the main frontage.
  • Re-use of existing highway access and infrastructure.
  • Seamless integration with the existing suburban fabric.

 Two residents consultation events were held during the pre-planning stages of the project and feedback from these events was incorporated into the final designs where appropriate.

The redevelopment of the site received local support, being seen as an opportunity to improve the local area by removing the former buildings, which had been a source of anti-social behaviour.

Contact
Nottingham Office
T: 0115 989 7969