This new Community Centre in a former mining village replaces the former Miner’s Welfare Centre with a flexible, energy efficient, welcoming centre which was designed to meet the needs of the local community. A fully equipped commercial kitchen serves a central cafe and will enable the centre to continue the role of providing a venue for social events and family celebrations formerly held at the Welfare Club.

The building also features a striking brickwork design influenced by images of the coal seams directly below the site. Following research into the Findon Hill Pit at Sacriston Colliery, details from bore holes taken before the sinking of the shaft revealed the make-up of the earth and coal strata. 

This information was then graphically translated into the brickwork with a different brick selected to represent the various geological layers beneath the earth.

The project has been short listed by the Brick Development Awards for the building’s use of variety in colour and texture of the brickwork to convey the mining history of the area and its heritage.

Contact
Preston Office
T: 01772 719 996