Location: Riversdale Court, Leicestershire
Year: 2016

New terrace overlooking surrounding landscape

Opening Event - April 2016

New extension overlooking communal garden

New extension viewed from car park

 

Halsall Lloyd Partnership were appointed by Charnwood Borough Council to prepare proposals for the refurbishment and remodelling of an existing two storey over 55’s complex known as Riversdale Court, as well as the provision of a number of new flats in an extension to the east wing of their existing building.

The building is home to independent retired and elderly tenants with a part time on site warden, available on call 24/7. Originally there were 16No. bedsits and 8No. self contained flats with one larger two bedroomed warden’s at. Tenants of the bedsits shared bathrooms which were accessible to common corridors. Although the self contained flats were fully occupied, some of the bedsits proved difficult to let due to the ‘institutionalised’ perception of having a shared bathroom and were not considered to be ‘fit for purpose’ to current standards.

The brief therefore called for the bedsits to be remodelled to provide self-contained single bedroom flats (a conversion rate of approximately 3 bedsits into 2 flats). In total 29No. flats have been provided, and the residents’ lounge and kitchen has been re-provided at first floor level with an external balcony to take advantage of the panoramic views out over the river and water park. 

During the construction works, those residents that have chosen to return to the completed building have been invited on several occasions to visit site to witness progress of the works. Along with the client, the residents have expressed enthusiasm and delight upon seeing their flats taking shape.

Throughout the construction process, HLP have received favourable feedback from the main contractor regarding our prompt, attentive and pro-active service. In terms of design, we have focused on improving the e ciancy and use of the client’s existing site to provide improved and extra living and communal accommodation, both internally and externally.

We understood from the outset that this scheme was to set a precedent for the client’s other similar complexes, and we feel that we have been instrumental in the successful delivery of this flagship project. 

 pdfPROJECT CASE STUDY

Contact
Nottingham Office
T: 0115 989 7969

New terrace overlooking surrounding landscape

Opening Event - April 2016

New extension overlooking communal garden

New extension viewed from car park