The original Mill dates back to the 14th Century, and had been extended horizontally and vertically over the years.  In the 1960s, the height was reduced to single storey and a concrete first floor and block walls added to form the first floor changing rooms for the swimming pool which was built to the south of the building.

By the 1990s the pool building was derelict and not used.  The pool was demolished and the mill building left empty.

Our project was to remove the 1960s additions and provide a new first floor for commercial and community (meeting room) use.  On the ground floor, a café, kitchen and facilities have been formed west of the millrace which divides the ground floor.  Gates now give viewing access to the mill race and the new electricity generating water wheel.

East of the mill race, there is the engine room, with visitors viewing gallery, access to this first floor (lift and stairs) and a self contained craft workshop.

There is a co-ordinated interpretation theme around the building, explaining the building’s history and the significance of the building and the surrounding river, weir, green and local buildings.

Care has been taken to realise the potential of the wonderful views from the building, without altering its character and setting.

Contact
Liverpool Office
T: 0151 708 8944