Location: Nottingham
Year: 2015

Street Scene

Street Scene

 

Overview:

The project is the redevelopment of a brownfield site, which previously contained hostel accommodation.  The scheme provides 13no 2 and 3 bedroom affordable family houses, along with associated car parking, access roads and landscape.

The site is located adjacent a conservation area in a secluded location at the head of a quiet established residential street, located to the north of Nottingham City Centre.  It is bounded on three sides by the rear gardens of existing residential development, and to the south side by an existing Edwardian Villa (which has subsequently been converted to form four residential dwellings) and was a key design consideration for the new build scheme.

Sustainability:

The scheme achieved Code for Sustainable Homes Level 3 using a fabric first approach. A number of dwellings incorporated PV panels to further improve their energy performance, over & above Level 3.

The redevelopment of brownfield land represents a sustainable approach, and provides much needed affordable family housing in this locality.

Good Design:

We worked closely with our client ASRA Housing and the local authority (Nottingham City Council) to develop a unique design solution for the site that maximised the development potential of this parcel of land, whilst respecting its established context, and creating a distinct identity for the development. 

The development has been designed around a central parking courtyard, utilizing shared surface roadways, which have been designed to restrict traffic movement to a minimum, and provide pedestrian priority.

The new build housing has been designed to be a contemporary interpretation of the surrounding Edwardian villas and terraces without creating a pastiche.  Bay windows with distinctive mono-pitched roofs were designed to incorporate front door canopies and this feature was repeated to create a rhythm to the street scene.  Window proportions were considered and reflect the sash windows of the surrounding context.  Reconstituted stone cills and recessed brick panels were also included to key windows / elevations to further reflect the surrounding context, in a contemporary manner.

Engagement/interaction with the Community:

A number of residential consultation events were held during the pre-planning stages of the project and feedback from these events was incorporated into the final design.  During the construction phase local councillors and the residents association visited the site to review progress.

The redevelopment of the site generally received local support, being seen as an opportunity to improve the local area by removing the former buildings, which had been a source of anti-social behaviour.

Contact
Nottingham Office
T: 0115 989 7969

Street Scene

Street Scene